Opdracht 1: Analyse leesgedrag & literaire competenties
A. Ik denk dat als ik over het algemeen een competentie over mezelf moet inschatten, dan zit ik ergens rond competentie 4, met af en toe een uitweiding naar 5. Het boek Appels en Peren van Maarten Asscher is niet zo’n simpel boek. Hij vergelijkt maatschappijen, kunst en geschiedenis met elkaar. Het leest niet super vlot maar is wel een interessant boek. Maar ook het boek waar ik nu in bezig ben, De Wereld van Sofie van Jostein Gaarder, nochtans een jeugdboek, vind ik zelf ook niet zo simpel. Het gaat over een meisje dat filosofie krijgt uitgelegd aan de hand van brieven. Moeilijke termen komen er niet echt in, maar je moet je hoofd er wel bij houden.
Nog een boek waar ik in bezig ben is Sapiens van Yuval Noah Harrari. Een boek waarin de evolutie van de wereld doorheen de geschiedenis wordt beschreven. Er zitten wel wat moeilijke termen in, maar tevens ook weer interessant.
Op dit moment lees ik ook Saartje Tadema van Thea Beckman. Een typisch jeugdboek dat wel vlot leest en dat rond competentie 2 zit, schat ik.
B. Als leerkracht lijkt het mij belangrijk dat een leerling iets leert uit een boek. Ik vind dat maatschappelijke thema’s ruim aan bod mogen komen. Uiteindelijk draait de wereld rond een draaiende maatschappij waar de leerlingen voor moeten gaan zorgen en als ze geen voorkennis hebben, wordt dat moeilijk. Daarin vind ik dat biografieën ook wel mogen belezen worden. Het is belangrijk dat een leerling toch wel bepaalde personen kennen uit onze geschiedenis. Maar ze moeten vooral plezier hebben in het lezen en dat lijkt mij toch het aller belangrijkste. Ik denk dat als leerlingen dat niet hebben, de kans groot is dat ze afhaken met lezen. Voor mezelf geldt dat ook, ik vind lezen een goede ontspanning waar je toch veel informatie uit kan halen. Ik kan zelf ook genieten van poëzie. En dat is iets wat ik ook graag zou integreren in mijn lessen. Ik denk dat je zelf heel creatief kan worden door veel poëzie te lezen.
C. Het is denk ik wel normaal dat je op onze leeftijd ook wat informatieve boeken gaat opzoeken. Je begint geïnteresseerd te raken in veel zaken en dan is een boek vaak een handige en gemakkelijke oplossing om er meer over te weten komen. Dat is iets wat ik ook wel zou willen behouden maar iets dat ik wil veranderen zijn ook echt meer literaire boeken gaan lezen met een verhaal. Dat doe ik net iets te weinig. We krijgen dan ook de kans om dit te doen aangezien we al zeker 10 jeugdboeken moeten lezen.
Ik kom zelf van een Steinerschool en daar worden moeilijke thema’s zeker niet achterwegen gelaten. Af en toe een filosofisch boek vast nemen, lijkt mij niet zo slecht zolang je er zelf maar niet in blijft vast zitten.